Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΣ

Στους Αμπελόκηπους υπήρχαν δύο ιστορικά σχολεία το 10ο και το 3ο Γυμνάσιο. Το 1980 το 10ο Γυμνάσιο μετατράπηκε σε 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών με προοπτική να μετατραπεί και το 10ο Λύκειο σε Πρότυπο. Όμως το 10ο Λύκειο συμπεριελήφθη στο σχέδιο των Πολυκλαδικών Λυκείων και έτσι δημιουργήθηκε το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. 
Το 1986, το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, όπως και όλα τα πρότυπα σχολεία της χώρας, μετεξελίχθηκε σε 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και έκτοτε λειτουργεί με τους νόμους που διέπουν την λειτουργία όλων των Πειραματικών Σχολείων. 

Σε όλο αυτό το διάστημα εκτός από τους σκοπούς λειτουργίας του κάλυψε την πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών όλων των ειδικοτήτων και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Επίσης εφάρμοσε πειραματικά πιλοτικά προγράμματα σε μια σειρά εκπαιδευτικούς τομείς πριν από την εφαρμογή τους σε άλλα σχολεία και παράλληλα ανέπτυξε προγράμματα Ευέλικτης ζώνης, Αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Ισότητας των δυο Φύλων COMENIOUS, περιβαλλοντικής, θεατρικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κ.α. 
Το έτος 2001 έγινε συγχώνευση του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου με το 3ο Γυμνάσιο. Συγχρόνως, με την ίδια απόφαση συγχωνεύθηκαν το 3ο Λύκειο με το 10ο Λύκειο Αθηνών και δημιουργήθηκε το 2ο Πειραματικό Λύκειο, το οποίο λειτουργεί σχεδόν δίπλα στο Γυμνάσιο.


Οι απόφοιτοι του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου εγγράφονται αυτόματα, εφόσον το επιθυμούν, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο. Το Σχολείο μας λειτουργεί σε πρωινή βάρδια και δέχεται αιτήσεις για συμμετοχή στην κλήρωση της Α' τάξης του γυμνασίου από κατοίκους οποιασδήποτε περιοχής εντός και εκτός Αττικής.

ΠΗΓΗ: http://2gym-peir-athin.att.sch.gr/

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    οσον αφορά την ιστορικότητα του 10ου Γυμνασίου - Λυκείου, νομίζω πως και το Λύκειο έγινε Πρότυπο, τουλάχιστον μέχρι την χρονιά της αποφοίτησής μου, το 1984. Επίσης είμασταν Αρρένων έως και το 1981 και την επόμενη χρονιά πρέπει να γίναμε Μικτό σταδιακά.
    Περίφημοι καθηγητές όπως ο Ξυλωμένος, Δριμάλας, Καραγιάννης, κ.α!!
    Αυτά τα λίγα..

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Μάνο, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του 2ου Πειραματικού Λύκείου ( http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/school.files/school.htm ) φαίνεται πως ιδρύθηκε το 2001 με την συνένωση του 3ου και του 10ου Ενιαίου Λυκείου.

    Πάντως αν έχεις κάποια στοιχεία ή φωτογραφίες θα ήταν ωραίο να μου τα στείλεις να τα αξιοποιήσουμε κάπως.

    Πως θα σου φαινόταν η ιδέα να δημιουργηθεί ένα (έστω άτυπο) club τω αποφοίτων του 2ου Πειραματικού Λυκείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοι φιλοι,μια μικρη παρενθεση οσο αναφορα το γυμνασιο μας το 10γυμνασιο Αμπελοκηπων,ναι σε αυτο το γυμνασιο υπηρξε εκτος απο τοσους καλους καθηγητες και ενας σπουδαιος καθηγητης,πατερας,φιλος που μας ανοιξε τα ματια στην ζωη,ο μεγαλος Λουκας Ιωαννης,ο Μπαρμπαγιαννης για την 3τη Λυκιου του 1971,Μαριακης Χριστοφορος,κοινως αλλοδαπος η σουεζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσκληση στους αποφοιτους του 10Λυκιου(Παντερης,Καραμπαγιας,Καραχαλιος,Ραντος,Ντουρακης,Μαρουλης,Μηλιωνης,Κολιατσιας,Μοσχολιος,Φροντιστςα,Κοντομαρης,Καψαμπελης,Λαλας,Μεταξας,Πολυδωρος,Φιλιπου και και......,να δημιουργησουμε μια ιστοσελιδα και να δοξασουμε τους καθηγητες μας που μας εμαθαν να περπαταμε σε αυτην την ζωη,ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι απόφοιτος του 1972 .Οποιος γνωρίζει να κάνει μία ιστοσελίδα αποφοίτων 10 Γυμνασίου Αμπελοκήπων όπου να μπορεί καθένας να γράψει το όνομα του , το τηλέφωνο του ,τη χρονιά που τελείωσε .Είναι τρόπος να βρείς παλιούς φίλους μετά 40 χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Victor,πως θα περναμε τις αναρτησεις στο ,Facebook ετσι θα μπορεσουμε να πολλαπλασιασωμεψτα μελοι μας.

      Διαγραφή
    3. Victor υπάρχει στο facebook ομάδα του 10ου.

      Διαγραφή
  5. Ανδριόπουλος Κώστας22 Απριλίου 2014 στις 11:47 μ.μ.

    πρωτη χρονιά μου στο 10ο Γυμνάσιο το 1972. Σεπτέμβρης, πέρναμε τα βιβλία της α΄ Γυμνασίου, μάλλον είμαστε απογευματινοί γιατί είχε πολύ ζέστη. Αναμεσά μας περιφερόταν ένας τύπος που μου φενόταν γιά φύλακας, επίστάτης κάτι τέτοιο. Πήραμε πρώτοι τα βιβλία δεμένα κατά τάξη, και φύγαμε. Πρώτη μέρα στο Γυμνάσιο την επόμενη το πρωί. Ποιος ήταν ο τύπος που περιφερόταν ανάμεσά μας και έμοιαζε γιά ειστάτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανδριόπουλος Κώστας22 Απριλίου 2014 στις 11:51 μ.μ.

    6 χρόνια μαθητής στο 10, έκανα την πρακτική μου σαν φοιτητής,
    έκανα και 3 χρόνια τον καθηγητή στο ίδιο σχολείο, μέχρι τους καθηγητές μου συναδέλφους και τώρα εδώ γύρω τριγυρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραιο σχολειο ωραια αυλη τοσα χρονια το εχω ζησει και το εχω αγαπησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοι φιλοι, το 10το Γυμνασιο,υπηρξε το 2ο μας σπιτι.Μερικοι απο τους πνευματικους μας γωνεις.Ιωαννης Λουκας,Ηλιουπουλος,Λογγινιδης,Θερμος,Πιττακα,Κατσαρου,Κοβατζη,Θεοδοσιου,Πριωνης,Φαφουτης,Σεμητεκος,Γαλληνου,ΔαμηγοςΓιωτοπουλου,και αλλοι που γρηγορα περασανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να πω και εγω με την σειρά μου σαν απόφοιτος του ιστορικού 3ου Γυμνάσιου/Λυκειου οτι είχαμε την τύχη και μεις εξαιρετικών καθηγητών τοσα σαν κατάρτιση οσο και ανθρώπων και θα κανω μνεία στον Λυκειαρχη μας Ι Λουκα αλλα και τον Πανελληνίου Φήμης και βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Βαγγελη Σπανδαγο. Εκτος αυτου Ειχαμε κατακλησει το Πανευρωπαικο πρωταθλημα στο Μπασκετ και μαθητες απο το Γυμανσιο μας ηταν αοι τους πρωτους που ειχαν παρει μερος στα γεγονοτα του Πολυτεχνειου το 1973. Ηταν τα χρονια ομως που η αυστηρότητα η ευγενής αμιλα ο σεβασμος και η οικογενειακη ομονοια και φροντίδα εκαναν θαύματα. Και ολα αυτα με υπεροχο ομαδικο πνευμα και με αγαπη μεταξυ των συμμαθητων Τα Δημόσια Γυμνάσια σαν το 3ο το 10ο και το 8ο των Πατησίων αν και με πενιχρότερα υλικά μέσα σε σχέση με σήμερα έκαναν θαυματα και πρωτευαν αφήνοντας τα καλα Ιδιωτικά σαν το Κολλεγιο η τον Μωραιτη να μην βλέπουν ουτε τον καπνό μας στις πάρα πολυ δύσκολες και ανταγωνιστικές εξετασεις των ΑΕΙ.
    Στην δικια μου εποχη (1971-1977) το σχολειο ηταν βεβαια αμειγως Αρρενων.

    Δρ Μιχαλης Φιλιππακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννης Αλιμπέρτης15 Ιανουαρίου 2016 στις 6:10 μ.μ.

    Γεια σας. Εγώ ήμουν μαθητής στο 10' Γυμνάσιο από το 1964 και τελείωσα το 1970. Τα πρώτα χρόνια είχαμε για Γυμνασιάρχη τον Φιλάρετο, αλλά με την Δικτατορία του 1967 μας φέρανε έναν Γυμνασιάρχη, που τον είχαμε βγάλει "ντιλιγκερ" , αλλά το όνομά του δεν το θυμάμαι. Στη γυμναστική είχαμε τον Μιχαλόπουλο και μετά στην έκτη τον Φαφούτη!, αλλά αυτούς που θα θυμάμαι πάντα είναι:1) ο φιλόλογος Κοντός, που ερχόταν στις εκδρομές, κουβαλώντας το Συντακτικό του Τζάρτζανου! και 2)ο φιλόλογος Λουκάς Ιωάννης της 6ης Γυμνασίου, που μας μίλαγε συνεχώς για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και γλιτώναμε το μάθημα!
    Τα θυμάμαι όλα αυτά με πολλή νοσταλγία
    Γιάννης Αλιμπέρτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή