Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Γραφή σε πήλινη πινακίδα, που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, είναι το αρχαιότερο γνωστό αποκρυπτογραφημένο κείμενο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic», το οποίο αναφέρει ότι, κατά τους ερευνητές, η πινακίδα διασώθηκε από καθαρή τύχη όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπιασε φωτιά πριν από 3.500 χρόνια. Η πινακίδα, που βρέθηκε σε ελαιώνα στο χωριό Ίκλαινα, 14 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου, είναι μυκηναϊκή και χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1350 π.Χ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μισσούρι-ST Louis και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως ενδείξεις ενός πρώιμου μυκηναϊκού ανακτόρου, γιγάντιους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα. Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι η πινακίδα.
Το περιοδικό αναφέρει κι άλλες δηλώσεις του καθηγητή, σύμφωνα με τον οποίον η πινακίδα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν θεωρούσαν ότι μυκηναϊκές πινακίδες είχαν κατασκευαστεί τόσο νωρίς και δεύτερον επειδή όσες έχουν βρεθεί ήταν μόνο σε μερικά πολύ σημαντικά ανάκτορα, όπως οι Μυκήνες, ο προκάτοχος του σημερινού ρεκόρ.
Στην Ίκλαινα υπήρχε ανάκτορο κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο, ωστόσο την εποχή που φτιάχτηκε η πινακίδα, ο οικισμός ήταν ένας απλός δορυφόρος της πόλης της Πύλου, έδρας του βασιλιά Νέστορα.
 
Το θραύσμα της πινακίδας έχει περίπου 2,5 εκ. ύψος και 4 εκ. πλάτος και τα σημεία που έχουν χαραχθεί αποτελούν πρώιμο δείγμα της Γραμμικής Β, γραφής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (17ος έως 13ος αι. π.Χ.) και αφορούσε κυρίως οικονομικά και λογιστικά θέματα της άρχουσας τάξης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πινακίδα της Ίκλαινας περιλαμβάνει από τη μια πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.

«Πινακίδες τέτοιου τύπου δεν ψήνονταν, μόνο στεγνώνονταν στον ήλιο και γι’ αυτό τον λόγο ήταν πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος. «Προφανώς την εποχή εκείνη κάποιος πέταξε την πινακίδα σε κάποιο λάκκο και ύστερα έκαψε τα σκουπίδια του. Μετά η φωτιά τη σκλήρυνε και τη διατήρησε», κατέληξε.

Σύμφωνα με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η έρευνα της Ίκλαινας άρχισε το 1999 ως επιφανειακή και διήρκεσε το 2006. Το 2008 ξεκίνησε ως συστηματική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλου με εξαίρετα αποτελέσματα τριών ανασκαφικών περιόδων (2008-2010), τα οποία έχουν δημοσιευτεί στους τόμους των ετών 2008, 2009 και 2010 του ετήσιου περιοδικού «Το 'Εργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας».

ΠΗΓΗ: www.nooz.gr
 

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το i-RED υλοποιεί το έργο «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, για την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας καθώς και για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία» κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης από το Υπουργείο Παιδείας (2010-2012).

Απώτερος σκοπός του έργου είναι η αξιολόγηση των μέχρι τώρα παρεμβάσεων στα σχολεία και του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία, βάσει επιστημονικών κριτηρίων αξιολόγησης, θα θεωρηθούν ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα θα συμπεριληφθούν σε έναν πρότυπο Οδηγό για Εκπαιδευτικούς σε Θέματα κατά των Διακρίσεων, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και από άλλους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

ΠΗΓΗ: i-RED

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ" - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το περιοδικό "Αρχαιολογία" που κυκλοφορεί τα τελευταία 30 χρόνια, διαθέτει ελεύθερα για ανάγνωση και μελέτη στον διαδικτυακό του τόπο τα περισσότερα από τα άρθρα των 113 τευχών που έχει εκδώσει από το 1981 μέχρι και σήμερα! Με ένα  κλικ στον σύνδεσμο: ΤΕΥΧΗ ανοίγεται μπροστά μας μια τεράστια βιβλιοθήκη με άρθρα που αφορούν στην Αρχαιολογία και τις Τέχνες. Πρόκειται για άρθρα γραμμένα από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και θεωρητικούς της Τέχνης και της Αρχαιολογίας που δεν απευθύνονται μόνο σε ειδικούς αλλά σε κάθε έναν που αγαπάει τις Τέχνες, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και φυσικά την Αρχαιολογία.

arxaiologia2
 Στα τεύχη του περιοδικού εξετάζονται σε αφιερώματα θεματικές ενότητες με αναφορές στην Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Νεότερη Ελλάδα και τη Σύγχρονη Εποχή.

Μερικά παραδείγματα θεματικών ενοτήτων είναι :
Χορός, Γεύση, Ένδυση, Κατοικία, Αυτόχειρες, Ιατρική, Όνειρα, Μαγεία, Έρωτας, Αλχημεία, Τεχνολογία, Ζωγραφική, Χρόνος, Γυναίκα, Πόλη.


ΠΗΓΗ:  Art.Mag

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΟΝΕΩΝ



Την Τρίτη 5/4/11 στις 18.15 θα συγκεντρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων, αμέσως μετά την Σχολική επιτροπή που θα γίνει στις 17.0.